2014. január 8., szerda

Jóga és az élet ritmusa II. rész

2013. július 02. 05:33
- Gyuró Éva,

Előző cikkünkben azt vizsgáltuk, hogyan veszi át a jelenlegi társadalmi környezet értékrendje, ritmusa az irányítást az életünk felett, ha nem vagyunk elég tudatosak a belénk nevelt túlzott igazodási kényszerre. Most azt vizsgáljuk, hogy segítheti a jóga által kibontakozó tudatosság a saját magad számára ideális értékrend és életritmus kialakítását. Milyen változások következhetnek be, ha ki merünk nyílni a világra, és engedjük megváltozni "álarcunkat"

Az első és legfontosabb alapelv, hogy ne akarj mindenáron a környezeted kedvéért játszani, mert akkor mások elvárásainak rabszolgája leszel. Vedd észre: minden ember úgyis csak azt képes látni a világból (s belőled is) amit a saját korlátai, tehát amennyit a személyisége megenged. Akkor meg miért nem játszol inkább a saját kedvedért? Miért nem változol a saját ritmusod szerint? Ez lehet forgószél, ami napok alatt átalakítja a környezeted bármely részét, s amit a személyiség változástól való félelme lassítani, sőt leállítani szeretne. Vagy lehet lágy szellő, amely csak a saját álmos tempójában, hosszú idő alatt fogja megváltoztatni az életed. Itt előfordulhat, hogy a személyiség egy gyors változást szeretne, s így ez lesz a diszharmóniaok.


A jóga egyik „mellékhatása” lehet, hogy meg akarod magad mutatni a világnak, hogy ki is vagy valójában. Ez nem azt jelenti, hogy egymagamutogató bohóc lenne a követendő példa, csak találd meg a középutat, amikor te döntesz, ki akarsz lenni és mit szeretnél elérni.
Ne egy média által, kézi vezérléssel irányított, az öncélú fogyasztás csapájába ragadt  társadalom értékrendje szabja meg életed ritmusát, hanem a szívedben megjelenő kreatív alkotóvágy, együttérzés, béke, hála és szeretet. Ez aSzamadhi, és ennek az állapotnak a megteremtése a jóga valódi célja, nem pedig az, hogy pusztán regeneráljon, és felkészítsen a másnapi hajszára. Használd a jógát arra, amire való, és amire a természet megteremtette: azEgyensúly, a Béke, és a Harmónia létrehozására.


S egy kis plusz tanács, vagy inkább javaslat. Néha az élet megroppantja, sőt összetöri az énképet. Ilyenkor ne essünk kétségbe, és ne engedjünk az önsajnálatnak. Ismerjük fel: végtelen kép közül választhatunk, és nem sírni, hanem örülni is lehet, ha egy-egy ilyen változás bekövetkezik. Válogassunk kedvünk szerint, s ne törődjünk túl sokat a múlt szerepeivel, azok már rég nem is léteznek. Így hangolódunk rá az élet ritmusára, melyben minden, ami létrejön, az el is tűnik, hogy helyt adjon valami újonnan születőnek.

Kívánom Neked, hogy legyen lehetőséged megtapasztalni fentieket az Életedben!
Om, Shanti.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése